polski
Liczba pozycji: 17
Polski chleb i polscy piekarze – ebook
Władysław Krajewski
Publikacja pt. „Polski chleb i polscy piekarze” ma — według zamysłu autora — charakter „czytadła”. Jest zbiorem informacji pochodzących z różnych źródeł o polskim chlebie i jego rodzajach, polskich piekarzach i piekarniach, świętach i targach chleba, fundacjach i muzeach chleba, miejscu chleba w życiu społecznym, naszym języku i literaturze, a także o polskim chlebie za granicą; na końcu znajdują się...Data dostępności:
Data publikacji:
Kwartalnik Karta – e-wydania – 117/2024
Kwartalnik „Karta” - pismo poświęcone XX-wiecznej historii Polski i Europy Środkowo-Wschodniej. Jako jedyne medium w Polsce oddajemy głos świadkom historii, których relacje (wspomnienia, dzienniki etc.) uzupełniamy o naukowe komentarze doświadczonych badaczy.Data dostępności:
Data publikacji:
Historia bez Tajemnic – eprasa – 2/2024
Magazyn poświęcony najważniejszym i najciekawszym wydarzeniom w historii Polski i świata. Jego misją jest oddzielenie ideologii i polityki od przedstawienia najbardziej fascynujących momentów w dziejach. W środku znajdziemy teksty i ciekawostki dotyczące odległych czasów, jak i materiały przybliżające historię najnowszą. Poznamy przebieg zdarzeń oczami buntowników, ówczesnych gwiazd, znanych przeciwników...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia Warszawska – ebook
Władysław Krajewski
Macie Państwo przed oczami tekst, który można niewątpliwie określić jako „czytadło”. „Kuchnia Warszawska przed laty i dziś” — to nietypowa książka traktująca o kulinariach stolicy Polski. To swego rodzaju zeszyt dokumentacyjny z zebranymi zapiskami z najprzeróżniejszych źródeł, tak tradycyjnych (książki, teksty z pogranicza literatury, materiały prasowe) jak też z nowych środków komunikacji masowej...Data dostępności:
Data publikacji:
Świat Wiedzy Historia – eprasa – 3/2024
„Świat Wiedzy Historia” to prawdziwy wehikuł czasu. Ten niezwykły dwumiesięcznik o tematyce historycznej przedstawia najciekawsze, najważniejsze oraz najbardziej zaskakujące wydarzenia z przeszłości Polski i świata. Nie boimy się zadawać trudnych pytań i kwestionować oficjalnej wersji historii. Zaglądamy do tajnych archiwów, przepytujemy świadków oraz analizujemy dokumenty po to, aby pokazać...Data dostępności:
Data publikacji:
Cena: 11,39 zł
Opinie o produkcie11,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 11,39 zł- Dostęp online PDF
W zapachu włoskiej kuchni, czyli badante ze Wzgórza Czterech Wiatrów – ebook
Lucyna Kleinert
Lucyna Kleinert większość roku mieszka w Ascoli Piceno w rejonie Marche. Ascoli Piceno bardzo ucierpiało podczas ostatnich trzęsień ziemi, które dotknęło osobiście autorkę. Jednak miłość do tego miasta zatrzymała ją we Włoszech. Lucyna Kleinert znana jest nie tylko ze swoich włoskich wspomnień ale również popularnego bloga „Poza granicami Polski ale nie tylko” w którym przybliża codzienne życie Włochów. „W...Data dostępności:
Data publikacji:
Domowy wyrób win – ebook
Tadeusz Woźniak
Winiarstwo owocowe ma niemal tak długą tradycję, jak wytwarzanie win z winogron. Już w XIII wieku, zwłaszcza w północnej Francji, popularnością cieszyły się jabłeczniki (z niewiadomych przyczyn uparcie w Polsce nazywane cydrami, od francuskiego cidre ). Na terenie Polski wytwarzano od czasów saskich wina z wiśni, owoców róży czy porzeczek. Ta tradycja przetrwała aż do czasów współczesnych, a „domowi...Data dostępności:
Data publikacji:
Więź 1/2018 – eprasa
Opracowanie zbiorowe
Żyjemy w czasach dobrych dla populistów, świadczą o tym teksty autorów z Austrii, Holandii, Niemiec, Serbii, Włoch i Polski. Jak odpowiedzieć na populistyczne tendencje w polityce? Czy sekularyzacja w Polsce wydarzyła się niejako „na własne życzenie”? Czy Polacy to, jak pisał 60 lat temu o Niemcach ks. Joseph Ratzinger, „wierzący poganie”? Czy zamknięta w swojskości Polska stanie się rezerwatem w...Data dostępności:
Data publikacji:
W kuchni Ogińskich – ebook
Rimvydas Lauzikas Liutauras Ceprackas Jarosław Dumanowski Arvydas Pacevicius
Rok 2015 został ogłoszony prze narodowe komisje UNESCO Litwy, Polski oraz Białorusi Rokiem Michała Kleofasa Ogińskiego, z okazji 250. rocznicy jego narodzin. Ta książka to jedna z publikacji wydanych z okazji tego jubileuszu. Jest adresowana nie tyle do znawców historii i gastronomii, ile do szerszego kręgu odbiorców. W interesujący sposób przedstawiono w niej osobowość Michała Kleofasa Ogińskiego...Data dostępności:
Data publikacji:
Skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej i budowa masy mięśniowej – ebook
Wojciech Maziarz Adrian Garus Tomasz Garus
Skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej i budowa masy mięśniowej Trenuj z Mistrzem Polski 2015 E-book pełen jest profesjonalnych porad jak w bezpieczny i skuteczny sposób zrzucić zbędne kilogramy. Opisane diety stworzone zostały przez specjalistów w dziedzinie żywienia m.in. Mistrzem Polski kulturystyki i fitness 2015 Wojciechem Maziarzem i cechują się oryginalnym i nowoczesnym podejściem do tematu....Data dostępności:
Data publikacji: