kulture
Liczba pozycji: 6
Ostatnie dni Pompejów – audiobook
Edward G. Bulwer Lytton
Powieść z czasów rzymskich, przedstawiająca tamtejsze życie i kulturę na bazie różnic w pochodzeniu, jakości życia i poglądach głównych bohaterów, kończąca się zniszczeniem Pompejów na skutek wybuchu wulkanu Wezuwiusz w 79 roku n.e. Główny bohater, Glauka, jest Grekiem - który, jak reszta tej nacji, została podporządkowana Rzymowi - zaś jego boginią zemsty jest Arbaces, wywodząca się z o wiele starszej...Data dostępności:
Data publikacji:
Zupa z jeża – audiobook
Magdalena Kozłowska
Magia, miłość i zdrada. Piękna, a zarazem okrutna opowieść. Jaelle to 13-letnia cygańska dziewczyna, która ucieka wraz z rodziną z ich płonącego domu. Istnieją podejrzenia, że dom został podpalony przez niechętnych Cyganom sąsiadów. W pożarze ginie babcia Jaelle i rozpoczyna się tradycyjne czuwanie Romów przy zmarłej. Podczas trwającego trzy dni obrzędu, dziewczyna wspomina historię, jaką opowiedziała...Data dostępności:
Data publikacji:
Wojna informacyjna – audiobook
Thomas Rid
Clausewitz naszych czasów. John S. Gardner „Guardian” *** TAJNA HISTORIA DEZINFORMACJI I WOJNY POLITYCZNEJ. XX wiek był wielkim laboratorium testowym dla dezinformacji i profesjonalnego, zorganizowanego kłamstwa, szczególnie w latach międzywojennych i okresie zimnej wojny. Rid odsłania szokujące tajemnice wywiadów, opisuje dzieje profesjonalnego, zorganizowanego kłamstwa. Wiele z ujawnionych,...Data dostępności:
Data publikacji:
Tradycje kulinarne Korei – ebook
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem...Data dostępności:
Data publikacji:
Sekrety włoskiej kuchni. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu? – ebook
Elena Kostioukovitch
Biblia italofilów, o patrzona przedmową Umberta Eco. Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia. Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni - od Alp po Sycylię - ich historię, potrawy,...Data dostępności:
Data publikacji:
Bali na Twoim talerzu – ebook
Anna Skura
E-booka “Bali na Twoim talerzu” napisałam podczas mojego półrocznego pobytu na Bali, jest wynikiem mojej miłości do tego miejsca, jego kultury i kuchni. Mam nadzieję, że dzięki niemu otworzę Wasze zmysły na nowe, nieoczywiste połączenia i zaskoczę Was nowymi połączeniami dość oczywistych składników. 47 bezmięsnych przepisów dla całej rodziny, słodkich i słonych, na mały i duży głód. Oprócz części „kulinarnej”...Data dostępności:
Data publikacji: